Bindweefselmassage

Bindweefselmassage beïnvloed het autonome zenuwstelsel, ook wel vegetatieve zenuwstelsel geheten, het is dat deel van het zenuwstelsel welke een groot aantal orgaanfuncties reguleert, waar wij ons niet van bewust zijn en dus ook geen wil over hebben. Het regelt onder andere de ademhaling, de spijsvertering en het verwijden en vernauwen van bloedvaten, de spierspanning en het beïnvloedt ook de hartslag en hormoonhuishouding. Het autonome zenuwstelsel wordt onderverdeeld in het orthosympatische en het parasympatische zenuwstelsel. Het orthosympathische zenuwstelsel bevordert een toestand van het lichaam waarin activiteiten zoals lichamelijke inspanning mogelijk zijn. Het
parasympathische zenuwstelsel zorgt voor een toestand van rust in het lichaam, waarbij omstandigheden gecreëerd worden die opbouw van weefsel en herstelmechanismen van het lichaam bevorderen.
 
Het komt regelmatig voor dat het autonome zenuwstelsel uit balans is, door bijvoorbeeld langdurige psychische stress, pijn, langer bestaande letsels of na operaties waarbij er sprake is van lichamelijke stress. Bij deze vorm van massage worden de zenuwen van het autonome zenuwstelsel geprikkeld en via een reflex bovengenoemde orgaansystemen beïnvloed. Bindweefselmassage is daarom een vorm van “reflexzonemassage”. De behandeling vindt plaats in het bindweefsel ( vandaar de benaming) maar het effect ligt dus elders, namelijk in spieren, gewrichten, bloedvaten en orgaansystemen.
 
Op de huid van de rug is ieder orgaansysteem terug te vinden, vergelijkbaar met de voetzool die in de voetzoolreflexzone-therapie gebruikt wordt en het oor (dat in de acupunctuur ook wel gebruikt wordt om de diagnose te stellen en te behandelen). Voor het stellen van de fysiotherapeutische diagnose, controle van de behandeling en het geven van oefeningen is het tasten van de huid op de rug en daarmee het beoordelen van de huidspanning dan ook van groot belang.
 
Klachten die voor behandeling met bindweefselmassage in aanmerking komen:
  • Problemen van het bewegingsapparaat na ongevallen en operatieve ingrepen waardoor de oefeningen en trainingen beter afgesteld kunnen worden op de belastbaarheid. Dit komt het revalidatieproces ten goede
  • Langdurige pijn zonder direct aanwijsbare oorzaak
  • Stress gerelateerde spierspanningsverhoging
  • Menstruatieklachten zoals hevige pijn, heftige en- of langdurige bloeding, trage doorbraak, depressieve gevoelens in de aanloop naar de menstruatie en onregelmatige menstruatie. Pilgebruik om deze klachten te verminderen wordenvaak overbodig.
  • Doorbloedingsstoornissen
  • Posttraumatische reflexdystrofie
  • Hoofdpijnklachten; migraine
  • Obstipatie.

Therapeut: